Borgskalan

Borgskalan är en skala som alla kan använda när de tränar i största allmänhet. Det spelar alltså ingen roll vad du gör, om du simmar, springer eller är på gymmet. Den fungerar överallt. Skalan går ut på att man ska själv kunna känna av vart man ligger på skalan som sträcker sig mellan 6 som är det lägst till 20. Det man ska tänka på att den här skalan ska vara proportionell till ens puls och kommer då också att vara helt individuell. Det går alltså inte att jämföra vart man ligger med kompisen eller väninnan. Det går ut på att man ska kunna hålla sin intensitet i träningen på ett bättre sätt.

För den som har det svårt med att känna sin egen skala så finns det en som är allmänt accepterad, men glöm inte bort att det är stor chans att din egen skiljer sig från den här!

Borgskalan

6  – Extremt lätt
7  – Extremt lätt
8  – Extremt lätt
9  – Mycket lätt
10 – Mycket lätt
11 – Lätt
12 – Lätt
13 – Ganska ansträngande
14 – Ganska ansträngande
15 – Ansträngande
16 – Ansträngande
17 – Mycket ansträngande
18 – Mycket ansträngande
19 – Extremt ansträngande
20 – Maximalt ansträngande

Procent av sin träningsnivå

Man brukar säga att när man ligger på extremt lätt nivå (7) så ska man ligga på ungefär 45 procent. Vid den mycket lätta nivån (9) så ska man ligga strax ovanför hälften av sin kapacitet, runt 55 procent alltså. Vid nivå 11 ska det vara runt 65 procent och vid nivå 14 bör det vara upp mot en 75 procent. Efter det stiger det med ungefär 10 procent per två nivåer. Vilket betyder att på nivå 20 är det 95 till 100 procent som gäller. Här gäller det att ge allt man har!

Behöver du lite extra hjälp för att går ner i vikt till sommaren?

Dietshake från Svenskt kosttillskott hjälper dig att begränsa ditt kaloriintag. Det är inget hokus pokus. Det är helt enkelt ett kosttillskott som hjälper till att hålla nere energiintaget för att nå en snabbare viktminskning. Finns i flera god smaker.

Läs mer om kosttillskottet och köp här.

viktminskning med kosttillskott

2 Kommentarer

Trackbacks

  1. Pulsträning «
  2. Kan man träna som proffsen… Del 1. « lactat3

Lämna en kommentar

Copyright © 2012
Konditionsträning.se