Beep-test

tid testDet finns framför allt två klassiska konditionstest som dagens ungdomar och vuxna fasar över att behöva göra. Nämligen cooper-testet och beep-testet.

Den här artikeln kommer att handla om beep-testet och vi kommer bland annat förklara vad beep-testet är för något och hur det går till, men även vad man behöver för utrustning och vad ens resultatet talar om.

 

Beep-test – vad går det ut på?

Testet går ut på att mäta hur bra kondition deltagarna har. Detta gör man genom att man låta dem springa en 20 meter lång sträcka som man tar tiden på. Det kan låta väldigt lite, men tanken är att man ska springa den sträckan många gånger. Om man klarar springa hela testet så kommer man ha sprungit 4920 meter på 22,5 minuter, vilket väldigt få klarar av att göra.

Hur är beep-testet upplagt?

Upplägget är i grund och botten enkelt. Man ska springa de här 20 meterna i takten till musik. I musiken finns det pipljud i vissa intervall och efter en viss tid ökas frekvensen mellan pipen. Tanken är att man vid varje pip ska klara av de att springa de där 20 meterna vilket tillslut blir svårt eftersom frekvensen mellan pipen ständigt ökar. Deltagarna måste springa snabbare och snabbare.

Utrustning för beep-test

För att själv kunna göra beep-testet så behövs det inte mycket mer än en helt plan sträcka på 20 meter, samt rätt musik med pip. Musiken går att köpa i sportbutiker och kan även laddas ner på internet.

Vad bör man klara av?

Många skolor och föreningar använder sig av det här testet för att kunna sätt betyg på sina elever och dessa har olika gränser för vad de anser är bra och dåligt. Om man tittar på vad en vanlig, fullt frisk människa bör kunna klara av brukar man tala om nivå 7 och det femte pipet, då har man sprungit 1120 meter på lite mer än 6 minuter. Det är en rekommendation på vad man bör klara, men glöm inte bort att undantag förekommer.

Nivå Testresultat män
9 47
10 50
11 54
12 57
13 61
14 64
15 67

Behöver du lite extra hjälp för att går ner i vikt till sommaren?

Dietshake från Svenskt kosttillskott hjälper dig att begränsa ditt kaloriintag. Det är inget hokus pokus. Det är helt enkelt ett kosttillskott som hjälper till att hålla nere energiintaget för att nå en snabbare viktminskning. Finns i flera god smaker.

Läs mer om kosttillskottet och köp här.

viktminskning med kosttillskott

63 Kommentarer

 1. Hej!

  Vilken är det sista nivån? Det ryktas om att Håkan Mild sprungit till nivå 19 beep 20. Mycket mer än så kan det väl inte vara?

  // Pontus

  • Håkan Mild klarade nivå 21 tillsammans med Gunde Svan är han några av de få som klarat denna nivå som också är den högsta där man håller ett tempo som en del inte klarar av att hålla i ens 100 meter.

   Zam Boij Idrottslärare

 2. På min sons skola gör man det här testet på låg och mellanstadiet. Är det verkligen lämpligt att köra slut på barn på detta sätt? Samtidigt jämför sig barnen med varandra vilket gör att många barn känner sig kassa.

  • Barn i den åldern kan inte utvecklas särskilt mycket konditionsmässigt enligt studier från Idrottshögskolan (källa: Vetenskapsradion vill jag minnas). Innan man blir lite äldre är det koordination (teknik) man skall satsa på, konditionsträning är bortkastad tid. Konditionstester är således lika meningslösa, eftersom det är svårt att göra något åt resultatet.

   • Kvalificerat struntprat. Har själv gått 2 år på GIH!!

    Zam idrottslärare

    • Zam … mycket skitsnack från din sida och att du tydligen gått två år på GIH verkar inte hjälpt dig.

     Kondition förbättras inte nämnvärt under eller innan tonåren såvida barnen inte är överviktiga. Det finns viktigare saker att göra när det kommer till idrott, framför allt för de som inte tycker om att motionera. Man uppnår inte mycket om de hela tiden känner att de är sämst så motivera dem på andra sätt istället så får man ett bättre resultat generellt sett.

    • Med tonåren menade jag tills man blir ungefär 15 men innan man går i högstadiet är det alltså helt onödigt, se hellre till att alla eleverna tycker att det är kul att idrotta, för om de gör det så aktiverar de sig istället i idrottsföreningar …

  • De som känner sig kassa kan välja att antingen fokusera på matematik där väldigt många idrottare aldrig känt starkt självförtroende MEN varför skulle man bara av den anledningen inte utveckla svår matematik för alla åldrar??? De kan också välja att äta ordentligt, träna ordentligt, sova ordentligt och framför allt inte vara så grymt curlade så att minsta motgång blir till ett berg av bekymmer. Ingen dör av att vara vältränad, ingen dör heller av tävling men en massa elever HATAR att ALDRIG få prestera i Idrotten i detta Jantelagens tycka-synd-om-land.

   Som idrottslärare försökte jag stoppa mina yngsta elever från att vilja göra detta test när de så de äldre (åk 5 och uppåt) göra detta MEN de ville göra detta varför jag också hade lektioner i hur viktigt det är att inte göra tävlingar till egna värdemätare hur bra man är som människa. För att bli en bra vinnare krävs först att man kan vara en god kämpe även när man INTE vinner. Man vinner inget på att ständigt hålla väck det som kräver prestation-ta i-kämpa ALLT det som krävs på arbetsmarknaden.

   Mot konservering av myssjukan/Zam Idrottslärare

 3. Annika, låt mig gissa, din son är en tjockis va?

 4. Håller med!
  Min dotter är sämst i klassen på beep-testet och vill inte gå till skolan när hon vet att de ska köra det. Annars gillar hon idrott och är väldigt aktiv på fritiden, men just beep-testet misslyckas hon med varje gång. Det borde finnas bättre sätt att utvärdera barnens idrottsprestationer!

  • NEJ!!! Kondition kan inte utvärderas på bättre sätt MEN man sätter inte betyg på kondition i förhållande till andra elever UTAN hur hennes egen utveckling har gått från ett tillfälle till ett annat. Förmodligen är det Du som är för att din dotter aldrig skall behöva göra det som tar emot för annars är detta inget problem för en enda elev mer än att det är grymt jobbigt för varenda människa på jorden att ta ut sig men man lär sig också tidigt att nå resultat utan att behöva göra plastikoperationer, by-passoperationer när man blir äldre OM man får lära sig hemifrån att det är bra att ta ut sig rejält några ggr då och då och där emellan träna för att det skall vara kul att se hur man utvecklas.

   • Jag hoppas att du inte arbetar som idrottslärare, som du själv påstår, framför allt inte med yngre barn. Jag förstår att du vill försvara ditt ämne, något du brinner för och tror på, men du har en ton som underminerar det du säger och står för.

    Jag är själv gymnasielärare i bland annat idrott sedan ca tio år tillbaka och vet att HUR man säger saker ofta är avgörande för hur de tas emot.

    Men du kanske bara är ute efter att framhäva dig själv?

 5. Svar till Pontus:
  Tror det finns 25 nivåer o tror att Gunde Svan är en av få som klarat hela testet….
  Ett såå toligt test=) (Med mycket ironi.)

 6. Då tycker jag att vi skippar matte, svenska och religions prov också. Det finns barn som inte är bra på det heller… och vi vill ju inte att dom ska känna att dom är kassa?

  • Väl talat Mikael!!

   Zam idrottsläraren

  • Det finns skillnader mellan ämnena och det är att man klarar sig absolut inte utan matte och svenska till exempel.

   Idrotten som bedrivs i skolan bör vara lustfylld för är den det så är det lättare för barnen att aktivera sig i en idrottsförening och med en idrott de tycker om. Idrotten i skolan är så bred att den inte lockar alla till att tycka om den.

 7. Mikael, jag tycker också att om du varit med om en skola där de ger matte-, svenska-, och religionsprov till lågstadiebarn, med officiella resultat, att du borde säga ifrån, för det finns barn som inte är bra på det heller, och vi vill ju inte att dom ska känna att dom är kassa.
  Du skulle kunna behöva lite hjälp med det logiska tänkandet, eller?

  • Allt man inte är bra på skall man inte behöva anstränga sig för att bli bättre i förrän den dag arbetsmarknaden ställer krav på att barnen skall sluta leva i ett vacuum av falska löften om att man kan leva ett helt liv utan att någonsin behöva ta i. SUCK

 8. Om man går i 7an och klarar 14. ,1 är man bra då ??

  • jaa du inte såå jätte bra men dett e ett bra försök för jag fick 17 i 7an

  • man är sådära, jag klarade 16.7 oh var den sista som sprang.
   jag går i åttan

  • Allt är relativt. Det viktiga med ett Beep-test som varenda idrottslärare borde berätta är att man mäter syreupptagningsförmågan genom att berätta hur många ml syremättat blod man har per kilo kroppsvikt. Det måttet är ritkigt bra om det är över 60 ml/kg kroppsvikt.

   14:1 är helt okej och är man över 15 anses man vanligen tillhör elitskiktet i juniorlandslaget även konditionsmässigt vilket tyvärr inte alla fotbollsspelare gör även om de i övrigt är grymt bra fotbollsspelare.

   Utan riktigt bra kondis kommer man vanligen inte till de bästa klubbarna.

 9. Skulle Gunde Svan vara en av de få som klarat hela testet? Snälla. Det är praktiskt taget bara jag i hela idrottsgruppen som faktiskt inte klarar köra ut hela testet. Jag är en svag liten stackare och hamnar därför alltid på VG nivån, vilket är runt nivå 9, och det skäms jag för. Men det funkar som en morot.

  • Det finns olika test. Vissa går upp till 25, andra 15, m.m.

  • Då har ni inte det ”riktiga”.. För det är 21 nivåer och lovar att ingen i din klass klarar det!

  • Ha ha Du talar om det nya intermittenttestet som inte på ngt sätt kan jmf med det äldre riktiga testet där man inte stannar upp efter varje sträcka och går en mindre runda runt några koner innan man springer igen.

   Joo Gunde och Håkan Mild är några få av alla de som klarat att springa ut hela testet.

   I annat fall skulle jag gärna kolla upp hur Ni gjort testet.

   Allt går att fuska med.

   Nivå 9 är däremot slutet på uppvärmningen för de som är vältränade

   Zam idrottslärare

 10. Hur hantera det att man inte är bäst i allt? Alla kan inte vara bäst i allt. Då hade man inte behövt göra testet, tentor och prov. Att inte ha bra resultat är inte det värsta. Värst av allt är att låtsas inte veta om det och där med inte behöva göra något åt det.
  Så, snälla Carina och Annika, inse att Era barn är barn som alla andra. De är bra på något men mindre bra på annat. Att de inte är bra på idrott eller i det här fallet ha bra kondition innebär inte att det är världens katastrof. Varför detta undanflyende från det som inte är positivt? Livet är fullt av motgångar och problem som kan lösas om man konfronteras med dem.

 11. Snälla redigera texten
  en viss sträcka på 20meter
  Detta gör man genom att man låta dem springa en viss sträcka en 20 meter lång sträcka som man tar tiden på.

  Ock är det hemligt vilken tid man skall ha mellan pipen eller.

  Värdelös information om ni bara skriver halva artiklar

 12. Jenny, i så fall skulle jag gissa att ni gör testet fel. En normalt frisk person bör klara nivå 7. Min son gjorde testet i sin skola (årskurs 8) och de bäst tränade kom till nivå 11, han är ganska vältränad och kom till nivå 9:9. Många elitlag i bollsporter har resultat som ligger mellan 11 och 14 vad jag förstått.

  Klara hela testet? Nja, något låter galet :)

 13. Haha jenny… Då var det ett riktigt skittest ni körde.

  Det är inte det ”riktiga” beep testet du pratar om, väldigt, väldigt få har lyckats springa ut testet.

 14. Vad händer om man inte klarar av det? Nervös

 15. Kan säga att detta testet är igentligen till för att göra flera gånger och att man själv ska se om man fått bättre eller sämre kondition,

  Har gjort detta själv några gånger och går till nivå 22. Finns ett antal idrottspersoner som klarat detta testet helt. kan säga att både Håkan Mild och Gunde Svan har klarat det.

  Sen så är de ett felaktigt sätt att använda inom skolan för att sätta betyg då de är så varierande mellan vad eleverna kan prestera.

  • Ha ha åter igen fel! Det internationella testet som just heter Beeptest som faktiskt är utvecklat av svenska juniorlandslaget i fotboll går bara till nivå 21 vilket du alltså inte har uppnått.

   Däremot finns det andra liknande test som folk tror sig ha gjort med samma resultat som Gunde och Håkan.

  • Kan säga att Håkan Mild inte har klarat beep testet. I en intervju jag läste för ca 5 år sedan säger han det även själv. Han kom dock väldigt långt, sprang ca 19 minuter, det var dock på 90-talet :)
   Vet dock inte hur det ligger till med Gunde Svan, men vad jag har hört har han klarat det precis som du säger.

   (källa: http://gt.expressen.se/nyheter/1.976787/las-chatten-med-arets-goteborgare-hakan-mild)

 16. På vår skola gör vi BIP-testet men räkanr resultatet annrolunda; jag fick testvärdet 49; jag tror att detta har att göra med hur mycket syre hjärtat tar upp men är inte säker. Jag undrar alltså vad motsvarar mitt 45 ett ”vanligt” BIP-test?

  • 49 ml syremättat blod per kilo kroppsvikt vilket kan sägas motsvara ett okej resultat vare sig mer eller mindre om Du tränar mycket.

   Är du överviktig och nyss har börjat träna skulle det kunna sägas vara bra.

   49 ml/kg är väl ungefär nivå 9 skulle jag tippa. Kommer inte ihåg exakt

 17. Jag arbetar som idrottslärare och både beep och coopers test. Det som är viktigt när sådana här moment görs är förhållningssättet. Det är INTE ett betygsverktyg (läs läroplanen) och det är lärarens skyldighet att lägga upp undervisningen så att eleven får en positiv upplevelse. Att göra dessa praktiska tester kan vara bra för förståelsen kring kondition och hur man kan mäta kondition, diskussioner kring hälsa och den egna livstilens påverkan på ens fysiska förmåga (som kan förändras många gånger i livet). Testerna är inte en tävling och man kan inte misslyckas utan det du får är ett resultat efter den vardag du lever i och alla är inte intresserade av att träna 4-5ggr/vecka och det behöver man inte. Däremot kan en för låg fysisk status göra att du inte orkar arbeta, studera på den nivå som arbetet kräver och du hamnar i ohälsa! Målet är alltså att göra eleven medveten och kunnig att ta ansvar för sin livsstil, inte att testa vilket betyg eleven ska ha! För mig är det främmande hur en lärare kan betygsätta någon utifrån ett konditionstest. Får du körkort om du kör tillräcklingt fort också?

  • Tack Idrottsläraren! Du fick det att låta humant och ok – vilket ingen av de ovanstående lyckats med.

 18. Är det verkligen lagligt att grunda betygen i gymnasiet på beep-testet eller räkna in det som ett viktigt moment i betygen? Får elever sänkt betyg om testet inte går bra?

 19. Intressanta resonemang som det spekuleras i här bland kommentarerna. Testet kan ha olika ändamål beroende på vilka som utför det. I skolans värld kan det användas för att dels ge eleverna en uppfattning om vad de faktiskt klarar av och på detta sätt låta dem få insikt i ex. hur deras levnadsvanor ser ut. Genom att genomföra testet regelbundet med 6 månader/ ett år eller flera års mellanrum får man olika värden som man kan ställa emot varandra. Här får varje individ ett kvitto på om man förbättrats eller försämrats sedan sist alternativt sedan första gången man genomförde det. Dessa värden talar då om den fysiska statusen i jämförelse med föregående genomförande.
  Som vissa nämner använder även en del föreningar detta test till att mäta utvecklingen för varje individ. Testet finns i olika omfattningar med olika upplägg dvs. olika grader precis som ovan disskuterade.

 20. jag kom ett på beep testet i 3 skoler men vad är det man ska tänka på så man kommer lång och hur man ska danas så man ej blir tröt snabbt ???

 21. ville bara säga att detta är absurt. det finns 21 levlar på hela testet och det är nästan omöjlig att klara den ända som har gjort det är Gunde Swan. och min dotter som går i sjuan klarade 13.0 och det är skit bra! så det är inte dåligt att klara 14.1 om man går i sjuan så du viktor bra jobbat!
  (Mvh den arga Olle)

  • Kan nog lova dig att hon inte klarade av 13.0 på riktiga testet. Jag själv som går i 3an och springer en del klarade av 12.6 och bäst i klassen var 13.8 hos en elite idrottare. Skulle gissa på att dem inte sprang hela avståndet på 20 meter utan 15/16 meter då det var så vi gjorde testet i 7-8an och då klarade jag av 14.0.

 22. Varför skulle Gunde Swan vara den enda som klarat det. Det finns ju många som har bättre kondis än han även när han var som bäst. Nästan alla elitskidåkare idag hade säkert klarat testet och alla elitlöpare också, men testet är för fattigt för att dem ens ska vilja springa det.

 23. Mild kom till 19,20

 24. jag klarade till nivå 23

 25. Hej! jag har läst lite kommentarer nu och det verkar vara en hel del föräldrar där ute som ser detta som någonting hemskt och de skriver att era barn mår dåligt. Det är väldigt synd och verkar inte kul för era barn. Men tänk det ur andras perspektiv, jag själv är 15 och tycker om beep-testet, jag brukar oftast komma först i min klass, även fast jag tycker man ska se beep-testet som någonting personligt som man ska jämföra med sig själv. Men varför ska inte beep-testet räknas när det gäller betyg?, det finns tillräckligt många teoretiska ämnen där det enda man gör är att sitta och räkna matte i böcker eller läser om Shakespeare. Idrott är det ENDA ämne jag har högre betyg i än C (motsvarar VG), snälla låt mig få vara bra på nåt.Idrott är det enda ämne som min skola sätter ”snälla” betyg i, en kille i min klass har ungefär vart med på 60% av idrottslektionerna och får C i betyg… Det finns gott om andra ämnen som man kan vara bra på. Men jag tycker inte att man ska ha beep test före sjuan.

  • Hrmm, jo, men just det faktum att du brukar få bra resultat och (just därför?) gillar testet summerar väl det hela ganska bra. För oss som inte presterade bra på skolidrotten tog all denna ständiga mätning och tävlan totalt bort all lust inför idrott.
   Jag trodde att jag hatade att simma, men det visade sig att det var det faktum att vi aaaalltid skulle simma längder två mot två och tävla på simlektionerna som jag hatade. Sedan jag var 20 har jag älskat att gå och motionssimma. Ensam.
   Jag trodde att jag hatade att åka skidor, för på gympalektionerna skulle vi alltid åka en viss sträcka runt elljusspåret oavsett hur skidvana vi var, vilket ledde till ett jäkla kämpande för oss som inte åkte så ofta hemma. Först när jag var 32 och bestämde mig för att prova igen så märkte jag att oj, det här med skidor är ju härligt.
   Jag trodde att jag hatade att springa, eftersom vi alltid skulle springa ett vissta antal varv på tid och alla de snabba ungarna fick sluta sedan och själv kände man sig som en sopa, varje gång. Nu löptränar jag och springer flera mil i veckan. Men det tog tid innan jag ens fick för mig att prova, sisådär 20 år.
   Tänk vad mkt tid som jag tappat när jag kunde ha gjort roliga saker, om inte skolgymnpan gjort sitt allra, allra bästa för att få mig att känna mig som en sopa om jag inte var starkast och snabbast. Istället för att bara stimulera lusten och få barnen att se det roliga med att röra på sig!! Och kom nu inte med några dumheter om att jag inte rörde på mig och därför inte kunde prestera bra, för jag cyklade åtminstone en mil om dagen till skolan från högstadiet och framåt (innan dess en halvmil) och ofta en mil på kvällen också för att åka fram och tillbaka till någon kompis eller till andra aktiviteter.

 26. Hejsan!

  Jag undrar om det finns någon källhänvisning till denna testfakta, behöver källa till denna information i mitt arbete. Finner inget författarnamn/publiceringsdatum.

 27. Världsrekordet, för män, på 5000 meter är 12,37 och för kvinnor 14,11, alltså borde det finnas ett par stycken (!) förutom Gunde som skulle klara av testet (4920 meter på 22,5). Dock ska man akta sig för att jämföra ärter med morötter – män, kvinnor och barn!

 28. Vart tog Zam vägen nu när det börjar bli lite fakta som presenteras? Eller är han upptagen med att förändra världen genom att vara nedvärderande?

Trackbacks

 1. “The dark side of the Force is a pathway to many abilities some consider to be unnatural.” « Växjö Titans
 2. Cooper-test | Konditionsträning.se
 3. Gladiatorerna kommer tillbaka | Ultralöpning med Camilla

Lämna en kommentar

Copyright © 2012
Konditionsträning.se